När brukar man säga ”god helg”?

Uttrycket god helg är en hälsning som används främst i samband med högtider i december månad (jul och nyår).

I december månad skickas över 20 miljoner julhälsningar. Det vanligaste är att man önskar God jul och gott nytt år. Men det förekommer också att man önskar någon god helg.

God helg har förekommit som hälsning sedan åtminstone 1800-talet i Sverige och det vanligaste är att man önskar god helg i samband med jul- och nyårshelgen.

fullskc3a4rmsinfc3a5ngning-2016-11-016

Annons från Gevalia i SVD från 1973

Vad betyder ”god helg”?

En helg är ett antal dagar ”med allmän ledighet från arbete och möjlighet till gudstjänstbesök” (ne.se). Dels har vi veckohelgerna (lördag och söndag) och dels har vi de årsbundna helgerna (t.ex. jul, påsk och midsommar).

Att tillönska någon god helg är ett artighetstecken på samma sätt som ex. god jul eller glad påskDock önskar man inte god helg inför veckohelgerna utan främst är det i samband med julhelgen som detta sker.

Att önska god helg har man gjort i Sverige sedan åtminstone 1800-talet så det är alls ingen nymodighet.

god-helg-duk

Glad Påsk

Glad Påsk är en hälsning man säger inför påsken som äger rum under mars månad i Sverige (någon gång mellan 22-25 april). Om man ska följa den kristna traditionen är det först på påskdagen man säger ”Glad Påsk!”. Detta eftersom det är först på påskdagen Kristus återuppstod. Dagarna innan blev Kristus förrådd, pryglad, hånad och dödad.

Dock är det mer vanligt att man i Sverige hälsar glad påsk flera dagar innan påskdagen.

God fortsättning

God fortsättning är en hälsning man kan säga i mellandagarna samt i början av januari. När man säger ”God fortsättning” i mellandagarna menar man ”god fortsättning på helgdagarna”. När man säger ”God fortsättning” efter nyårsafton menar man ”god fortsättning på det nya året”.

Innan julafton säger man ”God Jul”, ”God jul och gott nytt år” eller ”God Helg”. På nyårsafton säger man ”Gott nytt år”.

God Jul

”God Jul” är en hälsning man säger i Sverige inför julhelgen för att önska personen en trevlig jul. Hälsningen används fram till och med julafton den 24 december. Om man inte kommer att träffa personen mellan julafton och nyårsafton kan man istället säga ”God Jul & Gott Nytt År”.

Efter julafton brukar man säga ”God fortsättning”.

Ett annat alternativ till God Jul är ”God Helg”.